فرهنگی سیاسی اقتصادی اجتماعی نظامی

صفحه خانگی پارسی یار درباره

تاثیر خواب و تغذیه بر یادگیری

تاثیر خواب و تغذیه بر یادگیری‌
تفاوت در حجم مباحث و نوع آزمون کنکور باعث می‌شود داوطلبان زیادی در این مقطع با افزایش ساعت مطالعه، توجه کمی به استراحت و تغذیه خود داشته باشند و همین موضوع تاثیر مستقیمی بر روند مطالعه آنها داشته باشد، در حالی که تحقیقات نشان داده است بازدهی افرادی که خوب نمی‌خوابند و تغذیه خوبی ندارند، بسیار کاهش می‌یابد.

معمولا داوطلبانی که در حال تحصیل در دوره پیش‌دانشگاهی هستند، بعد از مدتی دچار عادت‌های اشتباه در خواب و تغذیه می‌شوند و این موضوع سبب افت میزان انرژی و تاثیر منفی در نتیجه‌گیری خواهد شد؛ اما این داوطلبان علت را در جایی دیگر جستجو می‌کنند.

خوردن شام دیرهنگام، از جمله عادت‌هایی است که نظم فیزیولوژیک بدن را از بین می‌برد. داوطلبانی که شام را دیروقت می‌خورند، معده آنها در طول شب مشغول هضم غذا خواهد بود و به همین دلیل سلول‌های آسیب‌دیده ناشی از فعالیت‌های روزانه بدرستی ترمیم نشده و انرژی کافی در بدن ایجاد نمی‌شود. این گونه داوطلبان، صبح‌ها برای بیدار شدن مشکلات زیادی خواهند داشت و بسختی از تخت خود بیرون می‌آیند، از طرفی به دلیل پر بودن معده، میل به خوردن صبحانه نخواهند داشت. نخوردن صبحانه از طرفی و خستگی ناشی از نداشتن استراحت کافی سبب افت میزان قند خون و سپری کردن روز با خستگی خواهد شد و به طور طبیعی حجم وعده ظهر زیاد خواهد بود. به دلیل افزایش میزان جریان خون در اطراف معده و رسیدن خون کم به مغز، خواب‌آلودگی سبب خواب ظهر (به طور غیرطبیعی و طولانی) می‌شود. ادامه این روند معمولا سبب بی‌نظمی در ساعت خواب و حجم وعده‌های غذایی می‌شود و این موضوع تاثیر بسیار زیادی بر روند مطالعه خواهد داشت. توصیه‌های زیر می‌تواند پس از مدتی عادات صحیح را جایگزین عادات اشتباه کند.

1- شام را حدود ساعت 8 7 میل کنید تا قبل از خواب کاملا جذب یا دفع شود.

2- صبحانه را کامل بخورید (البته اگر شام را زود خورده باشید، صبح میل زیادی برای خوردن صبحانه خواهید داشت). این کار سبب می‌شود تا انرژی فوق‌العاده‌ای تا ظهر داشته باشید.

3- خواب ظهر در افزایش انرژی شما تاثیر زیادی دارد؛ اما تحقیقات نشان داده است خواب، بعد از 70‌دقیقه وارد مرحله عمیق شده و فرآیند بیداری دشوار می‌شود. بنابراین بیش از 70 دقیقه در ظهر نخوابید.

4- حداقل 7 ساعت خواب در طول شبانه‌روز برای تامین انرژی روزانه لازم است. بی‌دقتی، عدم تمرکز، ضعف حافظه و... از اثرات مهم کم‌خوابی است. توصیه می‌شود حداقل 5 ساعت از این مدت به صورت متوالی باشد.